Wednesday 5 May 2010

Tart Telur / Blueberry Cheese/ Ckolat




EGG TART
Pastri:
500g Tepung gandum
125g Gula icing
250g Butter (tips: butter sejuk dari petisejuk)
2 biji telur gred B
1 tsp esen vanila

Ayak tepung, campurkan gula icing. Masukkan butter dan gaul hingga jadi crumbs. Masukkan telur dan esen vanila dan gaulkan hingga rata. Bentukkan jadi sebiji bola. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum digunakan.

Filling:
250g Air
125g Gula
5 biji Telur gred B
100g Susu cair (Evaporated milk)

Larutkan gula kedalam air. (buat air gula) Kalau guna air suam, biarkan sejuk dulu sebelum masukkan telur dan susu cair. Pukul semua 4 bahan hingga sebati kemudian tapiskan dan sedia untuk digunakan.cara: Isikan atau bentukkan pastry kedalam acuan. Bakar pada suhu 160 ke 180 C selama 15 minit atau sehingga kelihatan kering atau sedikit kekuningan. Keluarkan dari oven. Tuangkan filling tadi kemudian masukkan semula ke dalam oven. Bakar lagi pada suhu 180 C selama 15 minit atau sehingga telurnya masak. (tak cair)




TART KEJU BLUEBERRY

Bahan Tat:-

125 gm mentega

60 gm gula kastor

1 bji kuning telor

250 gm tepung gandum

sedikit garam

1/2 sudu teh esen vanila

1 - 2 sudu besar air

Cara Membuat:-

Pukul mentega, gula, garam dan esen vanila hingga kembang. Masukkan telor dan pukul sebati. Masukkan tepung dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. Jika agak kering, tambahkan air dan uli semula. Bulatkan doh sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tat. Bakar selama 20 minit pada suhu 180 darjah celcius. (*ummi bakar 15 minit je)

Inti Krim Keju:-

250 gm krim keju Philadelphia

50 gm mentega

70 gm gula kastor

1 biji telor

1/2 cawan blueberry pie filling

Cara Membuat:-

Pukul krim keju bersama mentega dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan telor dan pukul lagi hingga sebati. Sudukan inti ke dalam tat yang telah dibakar tadi, letakkan sedikit blueberry filling di tengah tat dan lorekkan dengan lidi. (*ummi punya filling pekat dan berketul, susah sikit nk lorek). Bakar semula selama 20 minit pada suhu 180 darjah celcius sehingga inti sikit kekuningan.




Coklat Tarts
--------------
Bahan-bahan ( dalam 100 keping )
  • 250 gm (1 buku) butter
  • 1 cawan gula halus
  • 2 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Tepung gandum secukup adunan

  • untuk inti tart
  • ----------------
  • 125gm cokolat masakan
  • 25gm butter/margerin
  • 2 sudu makan susu segar
  • 1 sudu makan golden sirap klu tak ada boleh ditukarkan 1 sudu makan shortening.

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula sehingga sebati
  2. Masukkan vanilla essence serta telur dan kacau hingga sebati
  3. Masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga ia menjadi doh yang lembut (sehingga adunan tak lekat di mangkok)
  4. Canai adunan agak2 ketebalan yang disuka datau masukkan ia kedalam acuan tart dengan tekan doh kedalamnya lalu dicucuk dalamnya dengan garpu sedikit untuk mengelakkan ia mengelembung dan gunakan pisau untuk meratakan tepinya
  5. Bakar dengan gas 180 selama lebih kurang 15-20 minit atau hingga kekuningan.
  6. Sementara menunggu tart sejuk, masukkan semua bahan dalam mangkok.
  7. coklat masakan tadi bersama golden sirap atau shortening,butter masak secara double boiler dan agar2 cair masukkan susu lantas diangkat dan dikacau sehingga coklat tadi larut dan sebati. apabila menggunakan golden sirap coklat akan cantik berkilat dan sedap.
  8. Ambil sedikit cokolat yang telah cair dan letakkan ke atas tart yang telah sejuk.
  9. Boleh dihiaskan dengan manik jika suka atau larikkan ia dgn coklat masakan putih sebagai bentuk diatasnya.

No comments: