Friday 7 May 2010


Steam_buttercream

Cara yang mudah utk menyalut Cake

Bahan-bahan ( 1 bijik cake )

-butter cream - 1/2 cawan shortening
1/2 cawan butter
1 sudu kecil vanila esen
4 cawan gula icing
2 sudu besar susu segar

cara-caranya - satukan shortening/butter pukul sehingga gebu,masukkan vanila esen
masukkan 1 cawan gula icing pukul sehingga sebati jarakkan setiap
cawan dengan speed yang serdahana sehingga sebati.adunan nie agak
masukkan sesudu susu sedikit demi sedikit sehingga kembang ringan
dan puith fluffy .tutup dgn kain basah apabila tidak menggunakkannya
dan buttercream ini disimpan didalam bekas kedap udara dan
dalam peti sejuk selama 2 minggu.putar semula sekira ingin menggunakan
ia semula...

* Boleh gunakan resipi buttercream apa sahaja,asalkan resipi yg tidak mengandungi telur dan bukan freshcream
* Siapkan sebijik cake

Cara-cara

1. Masak Buttercream yang telah di pukul gebu atas api kecil dengan masa cukup 3 minit sahaja, jaga jangan sampai terlalu cair.
2. siapkan cake yang siap di siram dengan buttercream. masukan sekejap cake kedalam peti ais bagi sejuk
3. Siramkan buttercream yang dah di masak tadi diatas cake, siramkan masa panas2 dan merata keatas seluruh cake.
4. Diamkan selama 5 minit dan buttercream akan segera membeku.cake siap di hias
5. Dengan cara steamed buttercream,akan di dapat hasil yang sangat halus.licin dan mulus,tak payah lagi membuang masa dan tenaga hanya utk melicinkan butterream atas cake.
6. Selamat mencuba ya..

No comments: