Tuesday 11 May 2010

NASI BRIYANI UDANG
-------------------------

BAHAN-BAHANNYA :-)

500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
8 - 10 ekor udang saiz besar, dibersihkan (boleh guna udang galah)
*1/2 camca teh serbuk kunyit
*Sedikit garam*(*digaul rata)
3 tangkai daun ketumbar
750 ml air
250 ml susu cair
1/2 cawan lobak merah yang didadu
1 camca besar minyak masak
3 camca besar minyak sapi
1 helai daun pandan, disimpul
Garam secukup rasa dan secubit gula

BAHAN TUMIS :-)

2 biji bawang merah, dihiris
1 biji bawang besar,
dihiris2 ulas bawang putih, dihirs
2 cm halia, dititik1 kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 camca besar rempah beriani (tak letak, tapi tetap sedapp!!)

BAHAN LAIN :-)
1/3 cawan kismis, goreng sedikit
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan minyak dan minyak sapi dalam periuk, masuk bahan tumis dan daun padan, tumis hingga harum dan bawang layu. Masukkan tomato, daun ketumbar, lobak merah dan udang, gaul rata dan goreng udang hingga kemerahan.
Masukkan beras yang ditoskan tadi, gaul rata dan masak sekejap. Alihkan beras dan rempah ke dalam rice cooker, tuang air dan susu cair. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula, kacau rata.

Masak nasi seperti biasa. Bila kering, tabur kismis dan sedikit bawang goreng. Biar nasi tanak betul2. Gemburkan, tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama acar. Nak makan dengan dalca pun ok....






NASI DAGANG
-----------------

BAHAN-BAHANNYA :-)
800 G beras siam,
cuci dan rendam 3 jam

250 g beras coklat (brown rice),
cuci dan rendam semalaman
600 ml santan*

1 camca teh garam dan sedikit gula (secukup rasa)*
(*disatukan dan kacau sebati)10 biji bawang merah, hiris halus1 camca besar halba2 inci halia muda, hiris halusCARA MEMBUATNYA :-)

Toskan beras perang, rebus hingga menjadi nasi (kurang lebih 25 - 30 minit). Tos dan ketepikan.
Toskan beras siam, kukus 15 minit atas air mendidih.
Keluarkan beras siam dan masukkan ke dalam satu bekas besar.
Gaul beras perang tadi, halba, bawang merah hiris dan halia. Kacau rata. Tuang sebahagain santan dan gaul rata.

Kukus semula selama 20 minit. Kemudian keluarkan, dan gaul lebihan santan hingga habis.
Kukus kembali hingga nasi masak elok (kurang lebih 25 minit). Hidang kan bersama gulai ikan tongkol dan acar mentah...

No comments: