Tuesday 11 May 2010



APPEL BREAD PUDDING
----------------------------

Bahan-Bahannya :-)

9 - 10 keping roti putih, didadu kecil
2 cawan susu penuh krim (boleh guna susu sejat)
1 biji epal hijau, didadu
1 biji lemon, parut kulitnya (boleht guna orange)

Dikacau Rata :-)
90 g mentega, cair dan sejukkan
135 g gula halus
4 biji telur gred A
2 camca teh esen vanilla

Digaul Dan Diayak :-)
50 g tepung gandum
1/2 camca besar baking powder
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis
1/2 camca teh garam

Cara membuatnya :-)
Satukan roti dan susu sejat, gaul rata dan biar terendam 5 minit. Masukkan bahan yang dikacau rata dan gaul hingga sebati.

Masukkan bahan yang diayak dan gaul hingga sebati, akhir sekali masukkan epal dan kulit
lemon/orange. Kacau hingga semua mesra.

Masukkan ke dalam acuan yang telah dilenser dengan mentega. Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 20 - 25 minit (boleh guna acuan "mini bund pan"), bergantung pada saiz acuan dan juga oven masing2...




YOURGAT BREAD PUDDING
--------------------------------

BAHAN-BAHANNYA :-)

7 keping roti sandwich putih, dibuang tepinya
300 g yogurt berperisa "blueberry"
4 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla
2 camca besar gula halus
1/3 cawan kismis
Mentega secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)

Sapu nipis setiap keping roti dengan mentega, kemudian potong kiub (boleh potong 9 kepingan kecil utk setiap keping roti.
Sapu bekas pembakar dengan mentega (boleh guna baking dish berukuran 7 1/2 x 7 1/2 inci) dibahagian dasar dan tepinya.
Susun sebahagian roti tadi dalam bekas, taburkan 1/2 bahagian kismis. Kemudian susun baki roti. Ketepikan sebentar.
Satukan telur, yogurt, esen vanilla dan gula dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bergaul dan sebati. Tuang rata ke dalam bekas yang berisi roti. Tabur baki kismis dan biarkan 30 minit.

Bakar secara "bain-marie" (dengan meletakkan bekas tadi dalam satu bekas lain yang lebih besar, yang mengandungi air panas) dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 40 minit.
Bila permukaan pudding keperangan boleh dikeluarkan dari oven dan sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong untuk hidangan...

No comments: