Friday 14 May 2010

KUIH LOMPAT TIKAM
-------------------------

Lapisan Bawah:

500ml air daun pandan
120gm tepung beras
20gm gula
1 camt air kapur
garam secukup rasa

Lapisan Atas:

330ml air
80gm tepung beras
30gm gula
1/2 camt air kapur
garam secukup rasa

Air Gula:
200g gula melaka
80g gula
250 air
2 helai daun pandan

Cara membuat:

1. Lapisan bawah: Satukan semua bahan dalam kuali, kacau di atas api yang perlahan sehingga keras dan berkilat. Adunan sepatutnya tidak 'melekat' pada kuali.
2. Tuang adunan dalan tin berukuran 18cm yang disapukan minyak. ketepikan.
3. Lapisan Atas : sama seperti lapisan bawah tadi. Tuangkan ke atas lapisan hijau tadi dan sejukkan.
4. Air Gula : Satukan semua bahan ke dalam periuk dan masak air gula sehingga hancur dan pekat.




KUIH LOPES
---------------

Bahan-bahan
(saiz sedang 10 ketul)

1 cawan beras pulut*
1 cawan santan cair*
1/4 cawan air daun pandan *
sedikit garam*
beberapa titik pewarna hijau*
kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam**** air gula ****
3 ketul gula melaka*
5 sb gula*
1 cawan air*
sehelai daun pandan

Cara-cara

1. Cuci beras pulut dan rendam selama 6 jam.
2. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.
3. Masukkan pulut ke dalam mangkuk pyrex yang bertutup. Kemudian masukkan santan cair, air daun pandan, pewarna hijau dan sedikit garam.
4. Masukkan mangkuk pyrex tadi ke dalam microwave. Set 'high' dan masak selama 25 minit.
5. Ambil sehelai plastik kemudian letakkan pulut tadi dan gulung. Ikat di kedua-dua hujung gulungan tadi. Masukkan ke dalam peti ais selama 1 jam.
6. Kemudian potong gulungan tadi menggunakan pisau yang telah dicelup dengan air terlebih dahulu. Golekkan ke dalam kelapa parut.

7. CARA MEMBUAT AIR GULA.
Masukan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga gula cair dan biarkan air gula itu pekat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.

No comments: