Thursday 6 May 2010

APAM KENTANG
------------
Bahan:-
200 gm gula pasir
175 ml air kelapa
25 ml air suji (*x letak pun, xtau..)
1 helai daun pandan
200 gm tepung beras
175 gm kentang, kukus, kupas dan lecek jadikan 150gm.
100 gm tepung gandum
1 sudu teh yis segera
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh garam
23 titi pewarna hijau
1/8 sudu teh esen pandan
250 ml santan dari 1/2 biji kelapa
20 bekas daripada takir daun pandan (hehe..x kuasa la nk membuatnya, ummi guna acuan apam je lah)
Bahan taburan:-
100 gm kelapa muda - diparut
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan
Cara Membuat:-
Renih gula, air kelapa, air suji dan daun pandan hingga mendidih (jadikan 300 ml). Biarkan suam panas. Tuangkan ke dalam tepung beras dan kentang sambil dikacau hingga sebati. Setelah sejuk, masukkan tepung gandum, yis, serbuk penaik, garam, pewarna hijau dan esen pandan. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau lebihkurang 10 minit hingga sebati. Rehatkan selama 40 - 50 minit. Tuangkan ke dalam takir daun pandan. Kukus selama 30 minit dengan api yang besar. (*ummi letakkan acuan kosong dulu dalam kukusan selama 2 minit, baru dituangkan adunan dan kukus).
Sementara itu, campurkan sume bahan untuk taburan dan kukus sebentar. Taburkan atas apam bila menghidang.



APAM COKLAT
-----------

Bahan:- (kuranglebih 16 biji)
• 1 cawan tepung gandum
• 1/2 cawan gula
• 1/2 cawan susu pekat
• 1/2 cawan minyak masak
• 1/2 cawan air
• 1bj telur
• 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
• 1 atau 2 sudu besar serbuk koko
Cara-Cara:-
1. Panaskan pengukus yg berisi air hingga mendidih.
2. Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lg boleh gunakan blender.
3. Masukkan dlm acuan lompang dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit. Mudahkan...!



APAM JAGUNG KUKUS
-----------------

Bahan-bahan:
120gm mentega
70gm gula caster
2 butir telur
120ml susu segar atau susu cair
100gm krim jagung
225gm tepung naik sendiri
Kismis hitam utk hiasan

Cara-cara:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Gunakan mixer dgn kelajuan tinggi.
2. Masukkan telur sebutir demi sebutir. Pukul hingga sebati.
3. Gaulkan krim jagung dengan sebahagian tepung. Masukkan ke dalam adunan
mentega dan kacau rata.
4. Masukkan susu segar di selang-seli dengan lebihan tepung. Kaup balikkan
menggunakan spatula.
5. Sementara itu panaskan kukusan. Balutkan tudung kukusan dgn kain supaya
air dari bhg dalam tudung tidak menitis ke atas apam.
6. Isikan adunan ke dalam acuan yg sesuai, hiaskan dgn kismis hitam dan
kukus selama 15minit.
7. Sejukkan apam terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan.



APAM ICE-CREAM KUKUS
--------------------

Bahan A :
250gm gula kastor ( Elok dikurang sedikit...agak manis niii..)
1 sudu besar ovallet
3 biji telur

Bahan B:
300gm tepung naik sendiri
1 tsp baking powder

Bahan C :
200ml air ice-cream soda

Pewarna merah jambu..atau apa2 warna yg anda suka
*Rinn tambahkan 1 tsp strawberry paste utk menerbitkan sedikit rasa

Cara-cara:
1. Pukul Bahan A sehingga kembang dan pekat. ( 5 minit dengan mixer hi-speed )
2. Ayak Bahan B ke dalam adunan telur tadi dan kaup-balikkan sehingga rata.
3. Akhir sekali, masukkan air ice-cream soda dan kacau sebati.
4. Ambil sebahagian adunan dan warnakan dengan warna merah jambu.
5. Sudukan adunan asal ke dalam papercup dan bubuh sedikit adunan pink.
6. Kukus selama 10min - 15min. Balut tudung pengukus dengan kain supaya air
tidak menitis ke atas apam.

No comments: