Thursday 6 May 2010

MUFFIN COKLAT KUKUS
--------------------

BAHAN-BAHAN:

250gm tepung superfine/ tepung halus
75gm serbuk koko
1 tsp soda bicarbonate
Secubit garam
350gm gula icing
250gm mentega
3 butir telur
1 cup air panas

CARA-CARA:

1.Ayak tepung, soda bicarbonate, serbuk koko dan garam. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula icing hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu.
4. Masukkan tepung yg telah diayak tadi berselang-seli dengan air panas.
5. Isikan adunan ke dalam papercups dan kukus selama 15 minit.




MUFFIN FRUNE KUKUS
------------------

Bahan-bahan:

250gm butter (Rinn guna magerine)
2 cwn tepung naik sendiri
1 cwn gula caster
1/4 tin besar susu pekat manis
5 biji telur
20 biji buah prunes, diblend halus dgn 100ml air (Rinn guna Sunsweet pitted prunes)
5 biji buah prunes, dihiris kasar

Cara-cara:

1. Didihkan air dalam pengukus.
2. Putar butter, gula halus dan susu pekat hingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu.
4. Masukkan prunes yg dikisar halus.
5. Kaup balikkan tepung. Jangan terlebih putar.
6. Masukkan prunes yg dihiris kasar.
7. Gris loyang dengan sedikit butter dan alaskan dengan kertas greaseproof.
8. Tuangkan adunan dan letak beberapa biji prunes di atas adunan sebagai
hiasan.
9. Kukus selama 1 1/2jam.
** Balut tutup pengukus dengan kain supaya air tidak menitis ke atas kek.
10. Biarkan kek sejuk seketika sebelum dipotong.

No comments: