Thursday 6 May 2010

Coklat kek / Chocolate Cakes


CHOCOLATE MOIST CAKE

BAHANNYA

  • 250gm butter
  • 300gm castor sugar
  • 1tbsp ovellate
  • 6biji telur
  • 250gm tepung ]
  • 2tsp baking powder ] ayak
  • 1½tsp soda bicarbonate ]


PASTE

  • 1 cawan coco powder
  • 1¼ cawan air
  • 60gm castor sugar
  • 1tbsp nescape - optional


TOPPING CAKE

  • 300 gm Cooking Chocolate
  • 200 gm Whipping Cream
  • 1 tsp butter


CARA-CARANYA

  1. Pukul butter + castor sugar + ovellate sehingga kembang masukkan telur satu persatu
  2. Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bicarbonate + baking powder
  3. berselang seli dengan paste
  4. Baker 170 selepas setengah jam turunkan suhu ke 150 bergantung pada oven masing-masing.

Chocolate Butter Cake

Bahan2nya

180 gm butter
180 gm gula castor
3 biji telur
60 gm chocolate (dicincang)
50 ml susu segar
1 sudu teh chocolate emulco
180 gm tepung gandum
1 1/2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bicarbonat

Cara

Putar butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil diputar hingga sebati semuanya. Cairkan chocolate dengan susu secara double boil. Masukkan adunan chocolate ke dalam adunan butter perlahan2 sambil dikacau. Masukkan tepung, serbuk koko, baking powder dan soda, kaup balikkan hingga rata. Bakar selama 25-30 minit pada suhu 170'C atau sehingga masak.

Boleh hiaskan mengikut kesukaan anda....

Nota : Kenapa cupcake tu tegak je? Hehe.....memandangkan casing aluminium dah kekurangan, maka aku gunakan solo cup saiz 3 1/4 oz, didalamnya aku letakkan papercup saiz 11......jadi bila dah siap, cuppies takde le mcm bentuk biasa aku buat yakni kecik bawah, besar atas.....yg ini naik tegak je le.....




No comments: