Friday 14 May 2010

KEK GULUNG NUTELLA
---------------------------

Bahan-bahannya

25g air sejuk ( dari peti ais)
60g tepung jagung
185g gula caster
100g tepung gandum
30g ovelette
1 sudu teh baking powder
10 biji kuning telur
6 biji putih telur
100g mentega cair
1 botol Nutella

Cara-caranya

Acuan untuk kek gulung 8X8 atau 10x10in(Alaskan loyang dengan kertas kek. Sapukan sekililingnya dengan mentega dan taburkan sedikit tepung)Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan Nutella.
Pukul dengan high speed sehingga menjadi putih dan gebu. Masukkan mentega cair dan dipukul lagi sehingga kembang. Bahagi ke beberapa bahagian dan warnakan mengikut kegemaran anda.
Masukkan adunan ini kedalam piping bag berasingan dan picitkan adunan ini keatas loyang . Berjalur-jalur mengikut susunan warna yang anda minati.
Ratakan. Bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 160 darjah.

Ketuhar hendak lah di panaskan dahulu sekurang-kurangnya 30minit sebelum digunakan.Setelah masak, keluarkan dari ketuhar dan biarkan sehingga ia sejuk. Keluarkan dari acuan dan buangkan kertas nya lalu sapukan permukaannya dengan Nutella sehingga rata. Kemudian gulung dengan cermat. kukus dengan kertas kek atau plastic wrap.
Simpan didalam peti sejuk.Apabila hendak dihidangkan, keluarkan dan dipotong bulat-bulat.

No comments: