Friday 7 May 2010

KUIH KASWI BERLAPIS
-------------------

BAHAN "A" :-)

1 1/2 cawan tepung gandum*
1/2 cawan tepung ubi*
1 camca besar tepung pulut*(*digaul rata dan ayak)
1 cawan gula merah (mat guna gula melaka)
1/2 cawan gula pasir (mat guna 1/3 cawan)
3 cawan air
2 camca teh air kapur

BAHAN "B" :-)

7 helai daun pandan, kerat kecil2*
150 ml air*(*kisar dan tapis untuk jusnya)
3/4 cawan gula pasir
400 ml air
150 g tepung beras*
70 g tepung ubi*(*digaul rata dan ayak)
1 camca teh air kapur
Beberapa titik pewarna hijau

BAHAN "C" :-)

Kelapa parut secukupnya, kukus sekejap
Sedikit garam halus

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih. Sapu sedikit minyak pada dasar dan tepi loyang. Alas dasar loyang bulat dengan plastik bersih (potong ikut saiz dasar loyang). Ketepikan.
2. Dalam alat pengisar, kisar semua bahan "A" hingga sebati dan halus, tapis ke dalam satu bekas. Kemudian kisar semua bahan "B" hingga sebati dan halus, tapis ke dalam satu lagi bekas.
3. Sukat bancuhan "A" sebanyak 400 ml, tuang dalam loyang tadi dan kukus 10 minit. Kemudian tuang pula bancuhan "B" sebanyak 400ml, kukus 10 minit. Buat secara berselang seli hingga habis. Masa kukusan untuk setiap lapis selama 10 minit.
4. Akan menghasilkan 3 lapisan gula merah (bancuhan "A") dan 2 lapisan pandan (bancuhan "B"). Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.

CATATAN:- Kacau bancuhan tadi bila hendak menyukat dan ketika menuang ke dalam loyang.





KUIH KOCI
----------

BAHAN DOH :-)
250 g tepung pulut
1/2 cawan tepung pulut hitam
1 cawan air
1/2 cawan santan
Secubit garam

BAHAN INTI :-)

1 biji kelapa inti (yang sedikit muda dan berkulit cerah)
1 ketul gula melaka, dipotong kecil
1 cawan gula pasir
2 helai duan pandan
1 1/2 cawan air

BAHAN LAIN :-)

Daun pisang secukupnya, dilayur dan potong ikut saiz sesuai
Minyak masak untuk disapu atas daun pisang

CARA MEMBUATNYA :-)

1. UNTUK INTI
:- Masak gula melaka, gula pasir, 1 daun padan dan air hingga gula larut. Angkat dan tapis gula tadi. Masukkan kan ke dalam kuali dan hidupkan api. Masukkan kelapa parut tadi dan baki daun pandan. Kacau rata dan masak dengan api sederhana hingga inti sedikit kering tetapi masih lembap. Angkat dan sejukkan.

2. UNTUK DOH
:- Satukan semua bahan2 doh kecuali air, gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil terus menggaul hingga adunan menajadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan, tambah sedikit lagi air jika perlu. Ketepian untuk 10 - 15 minit.

3. UNTUK KUIH KOCI
:- Ambil sekeping daun pisang tadi, sapu dengan minyak masak pada permukaannya. Letakkan secukupnya doh dan ratakan. Ambil 1 - 1 1/2 camca teh inti dan letak di tengah2 doh, cantumkan doh dan kemaskan, bungkus kemas dan letak dalam pengkukus. Buat hingga siap. Kukus 15 - 20 minit atas air mendidih. Boleh dihidangkan segera ada dingin sedikit....

No comments: