Tuesday 11 May 2010

NASI TOMATO
-----------------

Bahan-Bahannya:-

5 cawan beras Basmathi, cuci dan rendam 20 minit. Toska
1/2 cawan susu cair (boleh guna santan)
4 biji tomato, cincang halus
1/2 cawan sos tomato
2 camca besar mentega
5 camca besar minyak masak
1 helai dun pandan, disimpul
3 ulas bawang putih, dihiris
5 biji bawang merah, dihiris
1 inci halia, dihiris halus (cuma titik kan saja halia tu)
3 biji buah pelaga*
3 kuntum bunga cengkih*
1 kuntum bunga lawang*
1 batang kayu manis*(*rempah tumis)
Air, ikut sukatan beras (ok klu lebihkan 1/2 cawan lagi)
Garam secukup rasa

Bahan Hiasan:-

Kacang pis
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng

Cara membuatnya:-

Dalam periuk, panaskan minyak dan masukkan mentega. Bila mentega cair, tumis rempah tumis, bawang putih, bawang merah, halia dan daun pandan. Tumis hingga wangi.

Masukkan tomato cincang dan tomato sos, kacau dan biar masak. Tuang susu dan air, masak hingga mendidih. Matikan api.

Masukkan beras dalam rice cooker. Tuang no.2 ke dalam rice cooker tadi, masukkan garam (anggaran 3/4 camca teh), gaul beras hingga rata dengan semua rempah2. Masak seperti biasa dan balik2kan nasi bila betul2 masak.
Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang, kacang pis dan bawang goreng sebelum dihidangkan...




NASI KABULI
----------------
BAHAN-BAHANNYA :-)

1 kg beras Basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
500 g ayam (boleh guna daging)
4 camca besar kismis
1/2 cawan bawang goreng
2 camca besar minyak sapi
1 1/2 camca teh garam
1 batang kayu manis*
2 kuntum bunga lawang
*6 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*(*bahan tumis)
1/2 biji pala (nutmeg), diparut
1 genggam daun ketumbar
2 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
1 helai daun pandan, disimpul
2 helai bay leaf
1 liter santan
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 camca besar ketumbar biji*
1 camca teh jintan halus*
1 camca teh jintan kasar*
2 cm kunyit hidup*2 cm halia*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan sedikit minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis bersama daun pandan, serai, bay leaf dan daun limau purut, masak hingga wangi. Masukkan bahan dikisar halus bersama garam, kacau hingga masak.

Tambah ayam dan gaul rata. Masukkan parutan biji pala dan juga santan. Masak hingga mendidih. Masukkan beras dan kacau hingga rata. Perlahankan api dan masak hingga santan meresap ke dalam beras tadi. Matikan api.

Siapkan kukusan, alas dengan daun pisang atau aluminium foil, lubang2kan bahagian dasarnya. Alih nasi tadi ke dalam kukus, ratakan dan tepek2kan beberapa bahagian nasi dengan minyak sapi, tabur kismis bersama daun ketumbar.

Kukus nasi 30 - 35 minit lagi atas air mendidih. Tabur dengan hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan....

No comments: