Thursday 6 May 2010

OREO CHEESE CAKE
----------------

Bahan:-
30 keping oreo cookies (buang cream tengah) - kisar halus
1/4 cawan butter - cairkan
Bahan Filling:-
16 oz (2 cawan) cream cheese - lembutkan
1/2 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 cawan sour cream
2 biji telor
1 cawan oreo yang dicincang halus

Cara Menyediakan:-
Base :- gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:-

Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati. Masukkan sour cream dan pukul sebati. Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati. Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata. Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam.



Japanese Souffle Cheese Cake
----------------------------
Bahan:-
200 gm cream cheese (suhu bilik)
50 ml susu segar
3 biji telor (asingkan putih dan kuning)
100 gm gula kastor
30 gm tepung jagung
2 sudu besar jus lemon
1/2 sudu teh cream of tartar

Cara Menyedia:-

Preheat oven pada suhu 175C. Alas tin kek dengan kertas minyak. Pukul cream cheese hingga lembut, masukkan susu dan teruskan memukul dengan kelajuan sederhana.

Masukkan sebahagian gula kastor, kuning telor, tepung jagung, jus lemon dan cream of tartar, gaul sebati. Dalam bekas lain, pukul putih telor hingga benar2 gebu (soft peak).
Tambah sebahagian gula tadi sedikit demi sedikit dan terus pukul adunan hingga betul2 kembang dan gebu.
Tuangkan sebahagian putih telor ke dalam cream cheese dan kaupbalik perlahan2.
Tuang lagi separuh dan gaul perlahan.

Masukkan aduan ke dalam tin kek dan bakar dengan meletakkan tin kek ke dalam loyang yang berisi air (water bath bake) di rak paling bawah selama 40 - 45 minit. Bila telah sejuk, masukkan dalam fridge.

No comments: