Friday 14 May 2010

KEK KEJU KAROT
--------------------

Bahan A
125 gm cream cheese - dilembutkan pada suhu bilik
150 gm mentega - dilembutkan pada suhu bilik
230 gm gula castor5 biji telur

Bahan B
230 gm tepung gandum1 sudu teh baking powder - kedua bahan ini diayak

Bahan C
50 gm parutan lobak merah - perah buang airnya1 sudu teh esen vanila

Cara menyediakannya

Panaskan suhu pada 170'C.Putar bahan A hingga ia menjadi berkrim. Masukkan gula castor dan putar hingga ia kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi hingga ia gebu.

Tuangkan bahan B sedikit demi sedikit menggunakan kelajuan perlahan sahaja. Masukkan
parutan lobak merah dan esen vanila.Bakar secara bain marie (iaitu meletakkan bekas kek di dalam bekas yg berisi air) selama 60 minit @ sehingga masak.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong

No comments: