Friday 7 May 2010

Popia Basah dan Sos

POPIA BASAH DAN SOS
--------------------

Bahan untuk Kulit Popia
150 gram tepung gandum
1 sudu teh tepung ubi kayu/arrowroot
400 ml water
2 biji telur Gred A, dipukul
½ sudu besar minyak
sedikit garam

Bahan untuk Inti

60 ml minyak
8 ulas bawang putih, ditumbuk
2 sudu besar taucu
300 gram udang, dibersihkan
2 kg sengkuang, dihiris halus
2 sudu besar kicap cair
1 sudu teh kicap pekat
2 sudu besar gula
sedikit garam
2 liter air
110 gram tahu, dihiris memanjang & digoreng
Bahan Sampingan
20-30 helai daun salad, dibuang batang tengah
140 gram taugeh, dibuang ekor & dicelur
200 gram isi ketam, jika suka
100 gram bawang merah, digoreng
100 gram kacang tanah, digoreng & ditumbuk
1 biji timun, dihiris dan dipotong halus
4 ulas bawang putih, ditumbuk
3 camb cili merah, ditumbuk
3 tangkai daun ketumbar
1 biji telur, dibuat dadar dan dihiris nipis
Bahan Sos
200 gram tepung gandum
200 gram gula melaka, dihancurkan
330 ml air
sedikit garam
2 sudu teh gula pasir
1 sudu teh kicap pekat

Cara untuk Kulit Popia

1. Menggunakan blender, blend kesemua bahan sehingga ia sebati dan tidak bergentel.2. Kemudian perap adunan dalam peti sejuk selama 4 jam. 3. Lengser kuali leper non-stick dengan sedikit minyak.4. Buatlah dadar yg nipis selebar 23 cm kemudian ketepikan. Untuk mengekalkan kelembapan boleh tutup dengan tuala lembab
Cara untuk Inti
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan taucu dan udang, kacau hingga ia berubah warna.2. Masukkan sengkuang, kacau 3 min. Masukkan kicap cair, kicap pekat, garam dan gula. Tuangkan air, masak hingga mendidih. Masak hingga kuahnya tinggal sedikit.3. Masukkan pula tahu, gaul rata. Angkat dan biarkan sejuk.

Cara untuk Sos

1. Sanggar tanpa minyak tepung sehingga ia keemasan. Ayak kedalam mangkuk dan biarkan ia sejuk seketika.
2. Satukan kesemua bahan lain dan masak sehingga gula larut.3. Kemdian tuang sos kedalam tepung sambil dikacau tanpa henti agar sosnya tidak bergentel.
Cara menyediakan Popia Basah
1. Ambil sekeping kulit popia dan letak diatas pinggan besar.
2. Letakkan daun salad, diikuti dengan sos, cili merah (bawang putih dan cili merah yang ditumbuk) dan inti sengkuang.3. Letak juga timun, taugeh, isi ketam, daun ketumbar, hirisan telur dadar, bawang goreng dan kacang tumbuk.
4. Gulung dengan kemas dan potong 4 sebelum dihidangkan.

No comments: