Thursday 6 May 2010

Apam Gebu N Apam Balik

APAM GEBU
---------

• 1 1/4 cawan tepung naik sendiri (diayak)
• 1 biji telur
• 1 sdt esen vanilla
• 65 ml air
• 65 ml susu segar
• 1 cawan gula halus (kalau xnak manis, make it 3/4 cup)
• 1 sudu makan minyak masak
• pewarna hijau dan merah

Cara-cara :
-----------

1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana.
2. Sediakan mix bowl. Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) dan putar hingga kembang.
3. Masukkan minyak masak dan kacau perlahan dgn menggunakan spatula/sudu.
4. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Titiskan warna merah dan hijau. Satu bahagian lagi dibiarkan kosong.
5. Tuangkan adunan ke dlm bekas yg bersesuaian secara berselang seli.
6. Kukus selama 15 minit.




Resepi Apam Balik
-----------------


Bahan-bahan ( 5 org )
---------------------

• 2 cawan tepung naik sendiri } diayak (guna tepung gandum)
• 1/4 cawan gula
• 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
• sedikit pewarna kuning (tak letak)
• 1 biji telur
• 1 1/2 cawan susu segar
• 1/2 sudu kecil baking powder

• Filling:
-----------

• 1 tin jagung krim -for homemade cream corn refer to *** below
• 1 cawan kacang tumbuk
• 1 cawan gula
• sedikit mentega
• susu pekat (tambah sendiri)

Cara-cara
----------

1. # Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning. # Pukul lagi hingga sebati.
2. Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel. perap 1 hr.
3. Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan.
4. Tutup pan sebentar (ambil ler tutup periuk yg sesuai utk pan tu klu pan tak ada penutup).
5. Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega
6. Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua. sapu sedikit mentega.
7. ***homemade cream corn:
8. 1 tin sweet corn + 1/2 cup freshmilk + 2 tbs gula+ 1 biji kuning telur + 2 tbs tepung
9. * masukkan semua bahan dalam periuk, masak sampai pekat, sambil lenyek2kan jagung dengan senduk atau hand blender.

No comments: