Friday 14 May 2010

KUIH CARA BERLAUK
------------------------

BAHAN-BAHAN

100g tepug gandum
200ml susu/santan + pewarna kuning1 biji telurgaram

INTI:
50g udang hidup/daging cincang
1 ulas bawang merah
½ ulas bawang putih
1 camt rempah kari daging-jadikan pessehiris halia
1 camb minyak

HIASAN:
½ cili masak-dadu halus1 helai daun bawang-mayang halus

CARA
1. Sediakan batter dengan mengadun telur,santan./susu,pewarna kuning dan garam.
2. Rehatkan sebentar.
3. Panaskan minyak,tumis bawang merah+bawang putih serta masukkan rempah kari,kacau hingga garing.
4. Masukkan daging,garam,gula,sesuaikan rasa.Masak hingga kering dan angkat.
5. Panaskan acuan atas dapur,lenserkan lemak,masukkan batter dalam acuan.
6. Masukkan inti dan hiasan di atasnya.
7. Angkat apabila masak.



KUIH CARA MANIS
---------------------

Bahan-bahannya:

2 1/2 cawan tepung gandum1 biji telur
2 cawan santan
1/2 cawan air daun pandan
1/2 camt garam
sedikit minyak utk melengser acuan
Sedikit gula
sedikit pewarna hijau

Cara membuatnya :

1. Masukkan santan, air daun pandan, telur, tepung dan garam dalan blender. Jika adunan pekat sangat tambah sedikit air sejuk sedikit demi sikit hingga bancuhan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
2. Panaskan acuan kuih cara atas dapur gas, lengserkan acuan dengan minyak masak, bila dah panas tuang adunan ke dalamnya, dan masukkan setengah sudu kecil gula.
3. Tutup acuan kuih cara dan biarkan 2 - 3 minit. Keluarkan kuih cara yang dah masak dan tangkup dua kuih cara dan hidangkan.

No comments: