Tuesday 22 July 2008

Pajeri Nenas / Acar Nenas


PAJERI NENAS MUNIRAH

---------------------------
Sumber: Munirah Adnan

Bahan-bahannya
-----------------
1 biji nenas, potong bulat
1 paket serbuk kari daging (campur dengan sedikit air untuk dijadikan pes)
1 mangkuk santan
1-2 inchi halia, dihiris
2 biji bawang merah, dihiris
1 biji bawang putih, ditumbuk
1 batang kayu manis
2 kelopak bunga lawang
Sedikit bunga cengkih
Segengam udang kering (kalau suka tambahkan tapi tak suka kurangkan)
Sedikit kerisik
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-caranya
--------------
1. Panaskan minyak, tumis kayu manis, bunga cengkih & bunga lawang hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan bawang, halia ngan udang. Goreng hingga garing.
3. Masukkan pes kari tadi biar dia garing sikit, baru masukkan nenas.
4. Setelah itu masukkan santan, tunggu hingga menggelegak baru masukkan kerisik.
5. Jangan lupa garam ngan gula nanti pajeri tak sedap!



Acar Nenas
------------
bahan2
-------
1/2 biji nenas
1 biji bawang putih
2 biji bawang kecil
1 batang kayu manis klu besar dibelah 2
2 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 sudu besar cuka
2 biji cili merah
1 sudu kecil biji sawi
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

cara2 memasak
----------------
1 panaskan minyak masukkan bawang putih,kecil yang dihiris halus dan juga kayu manis
bunga lawang dan bunga cengkih
2 setelah naik bau masukkan nenas
3 agak2 sudah layu sedikit masukkan cili merah yg dihiris halus atau dibelah 4 (ikut bentuk
yang disukai)
4 masukkan cuka,garam dan gula secukup rasa ( selalunya acar nie manis sedikit)
5 setelah mendidih akhir sekali masukkan biji sawi
6 siap untuk dihidang

acar2 ini sedap dimakan dengan bebagai jenis nasi dan lauk pauk......
senang dan sedap untuk dimasak

selamat mencuba dan selamat menjamu selera.............

No comments: