mudah sahaja peram kacang soya yg diperam/perap dgn ragi selama 24jam di tempat yg panas dan seterusny dalam 1-2 hari lagi untuk ianya betul2 menjadi tempe..tiada peralatan khas untuk membuatnya...mudah sahaja
dan juga sangat berkhasiat...
Dried Starter culture to make Tempeh
- A tasty and nutritious food for health -
No special equipment required
Simply incubate the seeded beans for 24 hours!
Rendam kacang soya semalaman basuh dan bilas bbrapa kali agar ianya bersih....ohh yaa pastikan kacang soya tu terbelah dua lalu dimasak dahulu...lepas itu tapis dan toskan airnya...kemudian masukkan ragi dan gaul sehingga sebati..sediakan daun pisang atau plastik atau kotak tetra yg bersih dan sudah di tebuk kecil serata untuk ruang udara..baru ler masukkan kacang soya tadi untuk diperam atau perap sehingga ianya berkulat sehingga menjadi tempe...pastikan ianya diletakkan di tempat yg panas untuk kulat membiak jangan biarkan ia terletak di tempat yg lembab yaa selama 24-36jam dahulu.sehingga salutan putih mula kelihatan menyeruluh..baru la boleh dibiarkan dalam suhu bilik..jangan disuhu bilik yg lembab nanti ia akan menjadi hitam dan tak menjadi elok lalu masam tak boleh dimakan...
setelah ianya menjadi selaput putih keseluruhannya makanya kulat sudah membiak dan ianya sudah pun menjadi tempe sepenuhnya dan padat.maka ianya sudah sedia untuk dimasak..kalau tidak apabila memotong untuk memasaknya tempe akan berderai..tempe ini juga boleh disimpan didalam peti sejuki beku untuk berbulan2.keluarkan ia dahaulu biarkan dalam suhu bilik sebelum digunakan untuk memasak
Powdered Tempeh starter has been grown on pure vegetable nutrient. One sachet is sufficient to inoculate 2kg of soybeans prepared as below. To make tempeh, whole soybeans are split, soaked and then cooked. After cooking, the water is drained off and the starter culture is added 09888and mixed in. The inoculated beans are placed in a perforated container (usually a polythene bag pricked with holes) and incubated for 24 hours at 31°C (88°F). A domestic oven or insulated box, etc. can be easily adapted to maintain the required temperature, with a small electric lamp or a heat mat giving off sufficient heat.
After this time, the culture has spread throughout the cooked split beans, forming a cohesive cake with a whitish-grey frost. The tempeh is now ready to enjoy, it can be stored in the refrigerator, or frozen for later use.
haaa sudah siap tempe yg di goreng bersama sayur buncis...tempe berbagai cara untuk memasaknya...digoreng begitu saja atau bersama sayur2an..membuat kuah lodeh dan juga sambal...sedap dan berkhasiat untuk sesisi keluarga untuk dinikmati..
ok this is ready cook tempeh...it`s call kacang goreng tempeh...hemmmm delicious..tempe starter can be found in the wet market or for oversea just clik in the internet there alot of company selling it...world-wide market..
ragi tempe boleh didapati dipasar dan kalau yg berada diluar negara cari ler di internet...banyak dan siap dgn resepi nye sekali.....cuba laaa terutama yg meminati tempehttp://www.toomanychefs.com/archives/001785.phpcuba tengok site ini untuk panduan yaaa
No comments:
Post a Comment