Thursday 24 July 2008

Daging//Ayam Masak Briyani

Daging / Ayam masak briyani
------------------------------
bahan2
-------
700gm daging/ayam
50gm rempah briyani (5 sudu/besar)
55gm halia - dihiris halus
160gm susu cair
80gm tomato puri
5 sudu besar tomato sos
3 sudu besar madu lebah

dikisar
-------
120gm bawang merah
120gm bawang besar
35gm bawang putih

digoreng
---------
120gm kismis
80gm gajus
80gm badam

sedikit daun bawang/daun sup - dipotong panjang 1cm
100gm bawang goreng
4biji telur rebus ( saya suka gunakan telur pindang klu ada)

cara2 memasak
----------------
1 daging/ayam dipotong mengikut saiz yg digemari
2 tumiskan baha2n yg dikisar sehingga naik bau
3 masukkan rempah bryani yg telah dibancuh dgn sedikit air.kacau sehingga rata selama 2min
lantas masukkan tomato puri dan sos
4 masukkan daging/ayam lalu tambah sedikit air dan biarkan ianya sehingga empuk
5 selepas itu masukkan susu cair,madu,telur rebus,bawang goreng
6 masukkkan garam secukup rasa
7 setelah mendidih dan agak kehitam-hitaman sikit kuahnya masukkan gajus,badam
dan kismis yg digoreng tadi gaul sehingga rata
8 akhir sekali masukkan daun sup/bawang yg telah dihiris
9 siap untuk dihidang....tabur sedikit bawang goreng lagi semasa menghidang

catatan
-------
bagi saya rempah briyani faiza sedap digunakan.saya juga menggunakan rempah yg dibuat sendiri oleh abg angkat saya yg sememangnya datang dari keluarga tukang masak yg handal2 belaka di johor.beliau selalu mendapat tempahan dari saujana rumah menteri besar johor dan juga dari kalangan kerabat2 diraja johor,selangor dan pahang.
lauk briyani ini sedap dimakan bersama berbagai jenis nasi,roti tak lupa juga roti canai dan capati la....
tidak rugi mencuba resepi ini kerana pasti akan nak lagi....

ok selamat mencuba dan menjamu selera.........

No comments: