Tuesday 22 July 2008

Daging / Ayam Masak Merah

DAGING MASAK MERAHBahan-bahannya300 gm daging lembu2 biji bawang besar (dihiris)3 ulas bawang putih (dititik)125 gm sos tomato4 sudu besar cili kering (dikisar)Sedikit kicap cairGaram secukup rasaSedikit airMinyak untuk menumisCara-caranyaRebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk. Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm. Panaskan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya. Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan sos tomato & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air. Tambahkan sedikit garam & kicap cair. Masak sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar. Kacau seketika & angkat.

No comments: