Monday, 10 August 2009

Pie Ayam Sayur Campur


Pie Ayam Sayur Campur
--------------------------

bahan2nya inti
---------------
30gm butter
350gm ayam (ambil dari dada ayam yg dipotong dadu kecil2)
1biji bawang putih dicincang halus
1biji bawang besar dipotong dadu
100gm mix veg/button mushroom ( kalau suka boleh masukkan 1 batang
leek yg dipotong kecil)
125 milk or single or double cream
garam secukup rasa..

cara memasak
----------------------
tumis bawang putih dan bawang besar yg sampai layu masukkan ayam
dgn butter masukkan lepas tu masukkan susu atau cream masak bila mendidih aje
masukkan mix veg/mushroom sekejap n terus tutup tak mahu overcooked nti....
oohh yaaa rasa garamnya yaa jgn masin sgt....mix veg nie nak tambh
mushroom pun sedap atau mushroom dgn ayam aje pun sedap
klu kat oversea fresh mushroom murah lagi sedap klu tak ada yg dlm tin
pun ok juga laaa
sejukkan ok....

panaskan oven 180c ...

untuk dohnya-klu nak buat adunan kecil2 gandakan bahan2nya ya nie
untuk 1 bekas besar standard pie tin
-
bahan2 doh
-----------------
250gm tepung gandum
125 butter yg sejuk
1biji telur
2-3 sudu makan air sejuk
1biji kuning telur bersama setitik kuning telur utk glaze nti

cara2nya
-------------
masukkan tepung dan butter yg dipotong dadu uli pelan2 cam jadi bread crump
masukkan telur uli lagi dan masukkan air sedikit demi sedikit hingga
menjadi doh yg lembut
lepas tu balut dgn cling plastik simpan dalam petisejuk selama 30min
sebelum dicanai...
kalau terlalu lembut boleh tambah sikit demi sikit tepung semasa mencanai...

acuan pie yg kecil atau besar disapu dgn sedikit butter supaya tak melekat..
canai doh mengikut bentuk yg disukai masukkan inti dan tutup adunan tadi dgn doh
dan corakkan yg suka anda dan glazekan dgn kuning telur

bakar pie selama 25-30min..........
--

No comments: