Monday 10 August 2009

Kuih Bakar Pandan / Kuih Bakar Jagung / Durian

KUIH BAKAR PANDAN
------------------------

Bahan-bahannya
260 gm tepung gandum
240 gm gula (kalau anda penawar, kurangkan sket)
300 ml santan pekat (dalam kotak/pkt)
550 ml air3 biji telur saiz besar (kalau yg kecil, gunakan 4) - kocok sedikit
1 sudu besar pes pandan2 sudu besar minyak sapi QBB
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)pewarna hijau (optional)
secubit serbuk
vanilli (optional)

Cara-caranya
1. Tepung, gula dan air disatukan dan kacau rata-rata.
2. Masukkan santan pekat, pes pandan, telur, vanilli, pewarna, garam dan kacau terus.
3.Masukkan minyak sapi dan ratakan.
4. Panaskan loyang di dalam oven dan sapu sedikit minyak/m.sapi.
5. Keluarkan loyang dan tuang adunan tadi ke dalamnya.
6. Bakar selama 30-40 minit atau hingga kekuningan dgn suhu 180-200 darjah Celsius.




KUIH BAKAR JAGUNG
------------------------

Bahan-bahan

1/2 kg tepung gandum
300 gram gula2 cawan santan pekat (dalam kotak)
4 cawan airsedikit garam3 sudu makan mentega
4-6 biji telur (lebih banyak telur sedap, dia lembut)
1 tin jagung krim
sedikit pewarna kuningsedikit esen vanilla

Cara Menyediakan
1. Masukkan gula, santan, air, garam, mentega, telur, pewarna kuning dan esen vanilla kedalam blender. Blender yang kita buat kisar tu, senang adunan tak bergentel.
2. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit, blend sehingga sebati dan adunan tidak bergentel. Tuang adunan tepung kedalam bekas.
3. Akhir sekali masukkan jagung krim dan gaul rata. Tuangkan adunan kedalam loyang 12 x 12 inci yang telah disapu dengan mentega. Kalau mentega banyak dalam loyang pun tak apa, tapi panaskan loyang dalam oven dulu sehingga mentega cair.
4. Boleh juga gunakan loyang kuih bakar yang pecah lapan. Letakkan setengah sudu makan mentega kedalam loyang dan panaskan hingga cair dalam oven kemudian tuangkan adunan 3/4 penuh. Selalu kalau letak mentega, tepi kuih bakar akan masak lawa kekuningan dan lebih sedap.
5. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah C selama 1 jam 30 minit atau sehingga masak.
6.Boleh la di potong setelah sejuk.

Nota: Boleh juga gunakan isi cempedak/ durian, gantikan 1 tin jagung krim dengan 1 cawan isi cempedak/ durian/ kentang/ keledek. Isi cempedak/ durian/ kentang/ keledek diblender bersama adunan tepung.

No comments: